ZARAZNI KAŠALJ
Zarazni kašalj - tracheobronchitis

Od zaraznog kašlja prvenstveno obolijevaju psi koji se intenzivno druže u parkovima i u skupnim šetnjama sa drugim psima no mogu oboliti i oni koji preferiraju individualnu šetnju. Radi se o zaraznom pasjem kašlju koji se vrlo lako i brzo prenosi sa psa na psa.
ZARAZNI PASJI KAŠALJ - TRACHEOBRONCHITIS

Zarazni pasji kašalj je prilično neugodna te dugotrajna i zarazna bolest pasa sa kojom se u našem gradu redovito susrećemo posebno u jesen kada dolazi hladnije vrijeme. Zapravo ne radi se o jednoj bolesti već o kliničkom sindromu koji je uzrokovan sa više uzročnika. Uzročnik kašlja može biti virus, bakterija, mikoplazma ili gljivica. Najčešci uzročnici su razni virusi ( pasji parainfluenca virus, pasji adenovirus 2, virus štenećaka...) te bakterija Bordetella bronchiseptica. U pravilu je primarni uzročnik upale dušnika virus, a potom može doći do sekundarne bakterijske infekcije.
Upala dušnika manifestira se jakim, hripavim kašljem, a vlasnici se često požale da je psu zapela kost u grlu. Kašalj se javlja u napadima više puta na dan, pas kašlje širom otvorenih ustiju te ispušta upravo takav zvuk kao da mu je u grlu kost koju želi izbaciti. Napadi su intenzivniji kada je pas uzbuden, dakle kada se sprema u šetnju, dok se veseli vlasniku te neposredno prije jela.
U nekompliciranim slučajevima apetit je očuvan, a oboljeli pas nema povišenu temperaturu. Skoro uvijek od vlasnika saznamo da je pas bio u kontaktu sa većom skupinom pasa tj. da je bio na školovanju, izložbi ili je pak tek stigao iz neke uzgajivacnice ili se jednostavno "družio". Simptomi se javljaju 3 do 5 dana nakon kontakta sa virusom. Zarazni kašalj najčešce prođe bez komplikacija ukoliko se počne liječiti na vrijeme.
Terapija se sastoji u davanju lijekova koji suprimiraju kašalj te po potrebi antibiotika ukoliko prijeti sekundarna infekcija. Vrlo važan činilac u terapiji je strogo mirovanje koje mora trajati 3 tjedna. U tom periodu psa ne smijemo izlagati nikakvim fizičkim naporima zahtjevnijim od lagane šetnje. Najbolje je da u tom periodu vašeg ljubimca izvodite u minimalne šetnje samo da obavi nuždu. Od komplikacija najčešci je kronicni bronhitis. U nekompliciranom obliku patološki proces lociran je samo u dušniku.
Zarazni kašalj može biti i fatalna bolest ukoliko oboli vrlo mlad, vrlo star pas ili životinja koja je vec bolesna.
U vrijeme bolesti treba izbjegavati ovratnike-davilice te bilo kakvu manipulaciju koja može podražiti dušnik. Svakog oboljelog psa treba povesti na pregled veterinaru jer kod svakog pojedinca bolest može imati razliciti tok što ovisi o više faktora. Posebno je to važno ukoliko se radi o starijem psu gdje su mogući problemi koji se manifestiraju kašljem a uzrok su im bolest srca, a ne infekcija.
Sprječavanje: cijepljenje pasa svake godine polivalentnim cjepivom, jer je i cjepivo protiv zaraznog kašlja ugrađeno u njega.
"Svijet boxera"
Kako do nas  | Kontakt  | Cijenik usluga  | Arhiva novosti  | Pocetna
;