POVRAĆANJE I PROLJEV
POVRAĆANJE I PROLJEV

Povraćanje i proljev sami za sebe, naravno, ne predstavljaju bolest, to su samo simptomi  različitih bolesti, ali ponekad se zapravo i ne radi o bolesti. Stoga ćemo se upoznati sa ovim pojavama kod psa.

Povraćanje
Povraćanje je  pojava s kojom će se vlasnik psa naročito mlade životinje, najčešće sretati. Tri su uzroka povraćanja: neka situacija ga izazove, neki refleksni centar da  povoda povraćanju i treće, povraćanje dolazi samo od sebe. Uzroci povraćanja su raznoliki: nešto je nadražilo želudac ili se radi o upali, prouzročenoj hranom, travom, zemljom, crvom, otrovnim tvarima, virusnim hepatitisom, štenećakom, virusnom upalom crijeva, glistama, bolestima bubrega, jetre, gušterače, zatim upale uslijed stranih tijela, tumora, brojnih glista, kamenje itd. Refleksni centar za povraćanje nalaze se u želucu, krvi, živčanom sustavu i oni će pod utjecajem neke štetne tvari obavijestiti mozak i izazvati tu pojavu. Povraćanje može nastati i samo od sebe. Životinja postaje nemirna, zijeva, proizvodi slinu, osjeća mučninu. Nakon nekog vremena počinje nadražaj na povraćanje, tj. Grčenje želuca sa nakanom da ga se isprazni. Na kraju dolazi do izbacivanja sadržaja želuca, želučanih sokova, sokova gušterače i žuči.

Kako postupiti kod povraćanja
Najvažnije je potražiti veterinara. Ipak možemo i sami pokušati pronaći uzroke povraćanja promatrajući psa, vodeći računa o učestalosti te pojave pa i o povraćenom materijalu. Ako naš pas povrati nakon trčanja ili nakon što je progutao travu, ne treba se zabrinjavati. Morat ćemo međutim pripaziti ako bi naša životinja bila deprimirana, a nerado se kretala, povraćala više puta, naročito ako ima i krvi. Ako samo jedanput povrati, nećemo odmah dati hranu već nakon 20-ak minuta. Ako povraća više puta i u kratkim razmacima nećemo davati hranu i vodu 12 sati.


Proljev
Proljev je česta pojava kod pasa. Svaki probavni poremećaj, svaka vrst hrane može izazvati proljev. Hladnoća, strah, razne zarazne bolesti ili bolesti uslijed parazita mogu  također tako djelovati. Prije svega treba voditi računa o ponašanju životinje. Ako je vesela, živahna, ne pokazuje znakove neraspoloženja, ne moramo biti jako zabrinuti. Bit će dovoljno ako taj dan pripremimo lako probavljivu hranu u manjoj količini. Ako se životinja osjeća potišteno ili jako često izbacuje vodenasti izmet sa sluzi i krvi, treba životinju obvezno odvesti veterinaru, a sa sobom uzeti nešto izbačene stolice.

Kako do nas  | Kontakt  | Cijenik usluga  | Arhiva novosti  | Pocetna
;